Over Tomoko en de Foundation (NL)

©Takashi Kawashima

De Japans-Nederlandse pianist en kunstenaar Tomoko Mukaiyama wordt geroemd om haar multimediale voorstellingen waarin ze samen met haar publiek het zintuiglijke avontuur aangaat.  Verschillende disciplines, hun vormen en stijlen, worden op voet van gelijkheid ingezet en doorkruist. Terugkerende thema’s in haar werk zijn naast genderongelijkheid en het vrouwenlichaam, de relatie met onze natuurlijke omgeving, vaak uitgewerkt vanuit de mogelijkheden en fricties van een lokale situatie (EAT, 2022-3; figurante, 2023; Love Song, 2022). Naast reguliere kunstcentra zoals het Lincoln Centre New York, de Parijse opera, musea, wordt haar werk uitgevoerd via online platforms, op straten en pleinen, particuliere woningen tot en met de vismarkt van Seto (JP).

Deze zomer zal EAT in Amsterdam gepresenteerd worden en op het Portugese festival Waking Life speelt Tomoko een solo programma. De première van haar nieuwe werk Wild Plants wordt in augustus verwacht.

Tomoko won in 1991 het Internationale Gaudeamus Vertolkers Concours en in 1993 ontving ze de Muramatsu-prijs voor uitzonderlijk muzikaal talent. In 2014 ontving ze de Dioraphte dansprijs voor de productie Shirokuro. In 2017 ontving ze de Japanese Dance Forum Award voor de productie La Mode en Home. Tomoko woont in Amsterdam.

Lees meer over Tomoko Mukaiyama

De Tomoko Mukaiyama Foundation

In 2007 is de Tomoko Mukaiyama Foundation opgezet. De Foundation streeft ernaar om nieuwe samenwerkingen en projecten te realiseren die zijn geïnspireerd door de visie van Tomoko. Zo wilt de foundation verscheidene hedendaagse kunstvormen, zoals dans, fotografie, architectuur en muziek combineren om tot nieuwe esthetische vraagstukken en conclusies te komen. Hierbij heeft de organisatie als belang projecten te creëren die ook toegankelijk zijn voor een breder publiek, zowel in Nederland als op internationaal niveau. Vanaf 2013 wordt de Foundation ondersteund door Fonds Podiumkunsten.

Download PDF:  Bio Tomoko Mukaiyama NL