Over Tomoko en de Foundation

Tomoko Mukaiyama is een Nederlands-Japanse pianiste, performer en beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Ze heeft een fascinatie voor offbeat hedendaagse kunst projecten en speelt met de conventies rondom haar instrument en haar professie als pianiste. Door verschillende disciplines te integreren in haar performances, speelt ze met het concept van performance en geeft ze een nieuwe dimensie aan de concertruimte zoals we die kennen.

Als multidisciplinair kunstenares creëert Tomoko performing arts projecten en installaties die klassieke muziek samenbrengen met andere kunstvormen als moderne dans, mode, fotografie en beeldende kunst. Ze werkte samen met filmregisseurs, ontwerpers, architecten, dansers en fotografen, waaronder Marina Abramović, MERZBOW, Jiří Kylián en Michael Gordon.

In haar kunstenaarschap is Tomoko iemand die buiten zichzelf treedt. Ze verschuilt zich niet in de klassieke muziekwereld waarin ze is opgegroeid, maar betreedt voortdurend een ander terrein, gedreven om de grenzen van de klassieke muziekwereld te verleggen.

Tomoko maakt eigenzinnige voorstellingen waarin communicatie tussen de performer en het publiek centraal staat. Haar werk ontstaat vanuit het contrast tussen de aanwezigheid en afwezigheid van de componist, de performer en het publiek. Ze creëert verschillende soorten werken in verschillende ruimtes, van de meest prestigieuze muziektheaters ter wereld tot kleine intieme theaters of performances voor een enkele toehoorder. Op deze manier speelt ze met verschillende communicatielijnen die er tussen de performer en het publiek kunnen ontstaan.

Lees meer over Tomoko Mukaiyama

De Tomoko Mukaiyama Foundation

In 2007 is de Tomoko Mukaiyama Foundation opgezet. De Foundation streeft ernaar om nieuwe samenwerkingen en projecten te realiseren die zijn geïnspireerd door de visie van Tomoko. Zo wilt de foundation verscheidene hedendaagse kunstvormen, zoals dans, fotografie, architectuur en muziek combineren om tot nieuwe esthetische vraagstukken en conclusies te komen. Hierbij heeft de organisatie als belang projecten te creëren die ook toegankelijk zijn voor een breder publiek, zowel in Nederland als op internationaal niveau. Vanaf 2013 wordt de Foundation ondersteund door Fonds Podiumkunsten.

Download PDF:  Bio Tomoko Mukaiyama NL